ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΝΣΥΛΒΑΝΙΑΣ
Η CCHR Τρανσυλβανίας κάνει μια εκστρατεία για την προστασία των παιδιών και των ορφανών της Ρουμανίας από την ψυχιατρική κακοποίηση μέσω εκθέσεων, διανομής φυλλαδίων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων.
Για τους επισκέπτες, η Τρανσυλβανία, στην κεντρική Ρουμανία, μπορεί να είναι η κατοικία του Κόμη Δράκουλα, αλλά για πολλούς Ρουμάνους και Ούγγρους είναι η πατρίδα τους. Σε αυτή την ιστορική περιοχή –το «τελευταίο πραγματικά μεσαιωνικό τοπίο στην Ευρώπη»– που κοσμείται με μεσαιωνικά κάστρα και φρούρια, οι πραγματικοί βρικόλακες είναι μέρος του ψυχιατρικού συστήματος το οποίο κατασπαράζει την κοινότητα, κυρίως τα παιδιά.
Σήμερα, περίπου 70.000 παιδιά τελούν υπό την κρατική μέριμνα. Προέρχονται από την κληρονομιά του Ρουμάνου δικτάτορα Nicolae Ceauşescu, οι πολιτικές του οποίου είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες εγκαταλελειμμένα παιδιά να υποφέρουν από κακοποίηση και αμέλεια σε ορφανοτροφεία, και να τίθενται συχνά υπό έλεγχο με ψυχοτρόπα φάρμακα.
Όταν ο Zsolt Both έγινε Διευθυντής της CCHR Τρανσυλβανίας το 2013, το έκανε αυτό για να σταματήσει αυτές και άλλες παρόμοιες ψυχιατρικές καταχρήσεις. Αρχικά, συγκέντρωσε μια ομάδα και οργάνωσε τη μετάφραση φυλλαδίων της CCHR για πρώτη φορά στα ρουμανικά. Στάλθηκαν σε 800 άτομα που λόγω επαγγέλματος γνωρίζουν για την ψυχιατρική κακοποίηση, από γιατρούς έως κυβερνητικούς αξιωματούχους και Ρουμάνους κληρικούς. Διέδωσαν επίσης τα νέα στα ΜΜΕ, όπως στη Heti Hirdető, την εφημερίδα της Γης του Σέκελι, του επί το πλείστον ουγγρικού τμήματος της Τρανσυλβανίας.
Για να προσεγγίσει ακόμα περισσότερα άτομα, ο Both και η ομάδα του διοργάνωσαν την Περιοδεύουσα Έκθεση της CCHR στον Πολιτιστικό Οίκο στην Τσικζερέντα της Κομητείας Χαργκίτα, για να διαμαρτυρηθούν σε ένα τοπικό ψυχιατρικό συνέδριο. Εκεί, οι εθελοντές της CCHR ήρθαν αντιμέτωποι με τον επικεφαλής ψυχίατρο του συνεδρίου σχετικά με τις στατιστικές των κακοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένων 13 περιπτώσεων κακοποίησης με ηλεκτροσόκ. Ο επικεφαλής του νοσοκομείου της Κομητείας Χαργκίτα, ο οποίος είχε δει τέτοιες κακοποιήσεις ο ίδιος, περιηγήθηκε στην έκθεση και ήθελε τα δεδομένα για το νοσοκομείο του. Ο διοργανωτής της εκδήλωσης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Κομητείας Κοβάσνα περιηγήθηκε και είδε τη σημασία της έκθεσης και έτσι κανόνισε να διεξαχθεί στην Κοβάσνα.
Για να εξασφαλίσει ότι οι ειδικοί έλαβαν τις πραγματικές πληροφορίες σχετικά με τον ψυχιατρικό χαρακτηρισμό των παιδιών και τη χορήγηση φαρμάκων σ’ αυτά, ο Both άρχισε να διεξάγει σεμινάρια με το ντοκιμαντέρ Το Μάρκετινγκ της Τρέλας, όπως και σε αυτό το νοσοκομείο της Χαργκίτα. Εν τω μεταξύ, η Székely TV μετέδωσε το ντοκιμαντέρ στην περιοχή.
Τελικά, προσέγγισαν τον Πατέρα Csaba Böjte, τον φροντιστή περίπου 3.000 εγκαταλελειμμένων και ορφανών παιδιών, μέσω του Ιδρύματος του Αγίου Φραγκίσκου, που εδρεύει στην Ντέβα της Τρανσυλβανίας, αλλά διευθύνει 84 ορφανοτροφεία σε όλη τη Ρουμανία. Αναγνωρίζοντας τη ζημιά που έχει ήδη προκαλέσει η ψυχιατρική κακοποίηση σε ορφανά από την εποχή του Ceauşescu, ο Πατήρ Böjte υπέγραψε μια επιστολή συνεργασίας με τη CCHR για την προστασία των παιδιών υπό τη φροντίδα του από την «εισβολή των ψυχοφαρμάκων και του πειραματισμού εις βάρος παιδιών».