ΣΩΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ
Μεγαλώνοντας με ένα πάθος να βοηθήσει άλλους, ο Δρ Khazi Muzaffar ul Islam είναι σήμερα ένας γιατρός εντατικής στην Ινδία ο οποίος ανακάλυψε την Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CCHR) στο διαδίκτυο το 2009. Ενώ χειριζόταν σε τακτική βάση σοβαρές περιπτώσεις, παρατήρησε: «Αν αρχίσετε να παίρνετε φάρμακα από έναν ψυχίατρο θα βιώσετε πόνο για όλη σας τη ζωή· αν δεχτείτε αληθινή ιατρική βοήθεια θα νιώσετε καλύτερα. Τα ψυχοφάρμακα σας κάνουν απλώς να χάσετε την αίσθηση του εγκεφάλου σας».
Μια άλλη αιτία του «πόνου για όλη τη ζωή» είναι η ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ηλεκτροσόκ). Ο Δρ Khazi είχε δει παιδιά του δρόμου να χαρακτηρίζονται με ετικέτες, μετά να δέχονται ηλεκτροσόκ, να σβήνεται το μυαλό τους, απλώς για να τους κάνουν τότε «πλύση εγκεφάλου» ώστε να κάνουν παράνομες δραστηριότητες.
Αντλώντας τα υλικά της CCHR, αρχικά παρέδωσε ένα σεμινάριο για φοιτητές του Κολεγίου Νοσηλευτικής Bapuji στην πολιτεία Καρνάτακα. Διένειμε φυλλάδια της CCHR για το ηλεκτροσόκ, απαιτώντας την απαγόρευσή του και έδειξε το ντοκιμαντέρ της CCHR Πατώντας επί Πτωμάτων. Συνέχισε να παραδίδει περισσότερα σεμινάρια.
Όταν αντιπρόσωποι της CCHR Διεθνώς επισκέφθηκαν την Ινδία, το 2011, έφεραν ριζικές αλλαγές μόνιμα. Μαζί με τον Δρα Khazi, διεξήγαγαν σεμινάρια και επιθεώρησαν το Περιφερειακό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Γιερβάδα, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ασία. Εκεί κατέγραψαν τις φρικτές συνθήκες: οι ασθενείς κρατούνταν μέσα σαν εγκληματίες πίσω από σκουριασμένα σίδερα, άλλοι ήταν δεμένοι σε ξεχαρβαλωμένα κρεβάτια και άλλοι ακόμη ήταν γυμνοί πάνω σ’ ένα λεπτό στρώμα στο πάτωμα.
Ο χάρτινος πύργος είχε αρχίσει να τρέμει. Το 2011, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια προγραμματισμένη αναθεώρηση της Νομοθεσίας περί Ψυχικής Υγείας του 1987. Το 2013, ένας Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια εξέδωσε μια αναφορά που ονόμασε το «ηλεκτροσόκ που καταλήγει σε κρίσεις» ως «κακοποίηση» με το «πρόσχημα της θεραπείας». Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ακολούθησε επιθεωρώντας 24 ψυχιατρεία της Ινδίας και παίρνοντας συνέντευξη σε πάνω από 200 γυναίκες που ήταν θύματα του τομέα ψυχικής υγείας. Το 2014, εξέδωσαν την αναφορά τους «Αντιμετωπίζονται Χειρότερα από Ζώα» η οποία περιέγραψε λεπτομερώς τα βασανιστήρια, τον ακούσιο εγκλεισμό και το ηλεκτροσόκ. Ένα περιστατικό έκανε αναφορά για μια γυναίκα που κλείστηκε σε ψυχιατρείο από τον άντρα της χωρίς τη συγκατάθεσή της και δέχτηκε ηλεκτροσόκ πολλές φορές υπό την επήρεια αναισθητικών χωρίς να έχει επίγνωση του γεγονότος. Ο σύζυγός της ήθελε να χαρακτηριστεί αυτή ως παρανοϊκή, έτσι ώστε να πάρει διαζύγιο από αυτή χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει διατροφή.
Επιτέλους, ο χάρτινος πύργος κατέρρευσε ολοκληρωτικά, όταν μια αναθεωρημένη Νομοθεσία περί Ψυχικής Υγείας υπογράφηκε ως νόμος το 2017. Απαγορεύει το ηλεκτροσόκ σε ανηλίκους και επιπλέον καταργεί το δέσιμο με αλυσίδες και την απομόνωση των ψυχικά ασθενών, ενώ παράλληλα παρέχει στα άτομα το βασικό δικαίωμα να αρνηθούν την ψυχιατρική θεραπεία τελείως.
ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΔΡΑΣΗ
Προστασία κατά της Ψυχιατρικής Κακοποίησης
Η αποστολή της CCHR είναι να εξαλείψει τις καταχρήσεις που διαπράττονται υπό το πρόσχημα της ψυχικής υγείας και να θεσπίσει νόμους για την προστασία ασθενών και καταναλωτών για όλους.
Η CCHR λαμβάνει αναφορές από άτομα που έχουν κακοποιηθεί αφότου αναζήτησαν βοήθεια από ψυχιάτρους και/ή ψυχολόγους και έλαβαν ψευδείς διαγνώσεις και υποβλήθηκαν εξαναγκαστικά σε ανεπιθύμητη και επιζήμια ψυχιατρική μεταχείριση. Τέτοιες μεταχειρίσεις περιλαμβάνουν τη «θεραπεία» με ηλεκτροσόκ, τον ακούσιο εγκλεισμό και τα ψυχιατρικά φάρμακα που έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν σοβαρές παρενέργειες. Η CCHR είναι συχνά σε θέση να βοηθήσει ανθρώπους να υποβάλλουν καταγγελίες ή εργάζεται με τους δικηγόρους τους για να ερευνήσουν περαιτέρω την υπόθεσή τους.
Οποιοσδήποτε έχει μια μητέρα, σύζυγο, αδελφή ή πατέρα, αδερφό, γιο, παιδί ή φίλο που έχει σκοτωθεί ή πάθει ζημιά λόγω ψυχιατρικής «θεραπείας», θα πρέπει να καταγράψει όλες τις λεπτομέρειες και να παρέχει τυχόν αποδεικτικά στοιχεία. Αναφέρετέ το σήμερα στο www.cchr.gr/abuse. Όλες οι πληροφορίες που λαμβάνονται είναι αυστηρά εμπιστευτικές.
Βοηθήστε μας να σταματήσουμε την κακοποίηση.
ΔΩΣΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ
Ως ένας μη κερδοσκοπικός Οργανισμός περιφρούρησης της ψυχικής υγείας, η CCHR βασίζεται στις συνδρομές και τις δωρεές προκειμένου να διεκπεραιώσει την αποστολή της να εξαλείψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ψυχιατρική και να αποκαταστήσει την ηθική στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Για να γίνετε μέρος του μεγαλύτερου κινήματος στον κόσμο το οποίο εργάζεται για την αλλαγή στο πεδίο της ψυχικής υγείας, γίνετε μέλος της ομάδας που έχει συμβάλει στη θέσπιση περισσοτέρων από 180 νόμων οι οποίοι προστατεύουν τους πολίτες από τις βίαιες πρακτικές των ψυχιάτρων.
1. Любые решения относительно приёма (изменения количества или отказа от психотропных препаратов) следует принимать только на основании консультации со своим врачом и только под его контролем. Ничто на данном сайте не является советом или призывом к самостоятельным действиям по этому поводу.