ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ECT.
ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
Α´ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: Οι ψυχίατροι στη Γερμανία χρησιμοποίησαν μια πρωτόγονη μηχανή ηλεκτροσόκ σε σοκαρισμένους από τον πόλεμο στρατιώτες. Ο στόχος τους; Να κάνουν τους στρατιώτες να φοβούνται περισσότερο ένα νοσοκομείο από το να μάχονται στην πρώτη γραμμή.
ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1920: Ο Αυστριακός ψυχίατρος Μάνφρεντ Σάκελ επιδίωξε να αφανίσει τα «κακά εγκεφαλικά κύτταρα» κάνοντας στους ασθενείς του ενέσεις με ινσουλίνη. Παρά τους έντονους σπασμούς και το ποσοστό θανάτων που ανερχόταν στο πέντε τοις εκατό, ο Σάκελ υπερασπίστηκε τη «θεραπεία» του επικαλούμενος την παιδαριώδη κατάσταση στην οποία κατέληγαν οι ασθενείς του. Οι θάλαμοι των νοσοκομείων για τα σοκ και η θεραπεία με ινσουλίνη έγιναν μια μεγάλη επιχείρηση.
ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1930: Ο Ούγγρος νευροψυχίατρος Λάντισλας Μεντούνα ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να αφανίσει την ψυχική ασθένεια, προκαλώντας κρίσεις που επέφεραν εγκεφαλική βλάβη με ένα φάρμακο που λεγόταν Metrazol. Ένας ψυχίατρος, σ’ ένα μόνο πρωί, μπορούσε να κάνει χημικό σοκ σε 50 ασθενείς φέρνοντάς τους σε μια πειθήνια κατάσταση, κάνοντας έτσι τη διαδικασία εξαιρετικά κερδοφόρα. Αυτή η οικονομική επιτυχία πυροδότησε μια ακόμα πιο κερδοφόρα μέθοδο πρόκλησης σπασμών που επέφεραν εγκεφαλική βλάβη: το ηλεκτροσόκ.
ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ.